Kaas-tips

Bewaartip

  • Bewaar uw kaas op circa 13°C. Is de temperatuur te hoog, dan versnelt u het rijpingsproces. Bij een te lage temperatuur wordt het aroma aangetast.
  • Een juiste vochtigheidsgraad is belangrijk. Teveel vocht kan schimmelvorming veroorzaken en te weinig vocht uitdroging. De groentelade van uw koelkast of een kelder zijn goede opbergplaatsen.
  • Verpak uw kaas luchtdicht met het gratis bijgeleverde kaaspapier (met name voor de snijvlakken)
  • Raak enkel de korst aan bij het snijden; aanraking van kaas met uw vingers kan schimmelvorming veroorzaken
  • Neem de kaas een half uur voor gebruik uit de koelkast om te “chambreren” zodat alle smaakstoffen vrijkomen.

 

 

 

Snij-tip

Voor het snijden van puntjes voor een borrelhapje of voor kaas uit het vuistje van een NIET plat stuk, adviseer ik u als

volgt te doen (zie het plaatje).

Kaas-tips

  • Kaas gaat niet zo snel schimmelen als u erop let dat u ALLEEN de korst vasthoud bij het gebruik van de kaas. De bacterien op je handen veroorzaken namelijk een groot deel van de schimmel op de kaas.
  • Allerlei verscheidene restjes kaas (brie, camembert, blauw geaderde, gorgonzola, e.d.) kunnen gemakkelijk in de diepvries bewaard worden om achteraf te verwerken in sausen, soepen, ...
  • Als je hele zachte kaas hebt, die gaat rimpelen als je hem schaaft, kun je een stukje papier om het snijvlak van de kaasschaaf doen. Het klinkt heel raar, maar probeer het, het werkt echt!
  • Kaas word veel langer en beter bewaard zonder dat het gaat schimmellen als u het zodoet; leg de kaas op keuken papier met daar tussen twee suiker klontjes in een goed afsluitbaren bak het vocht trekt dan in de suikerklontjes en de kaas blijft droog, en lekker, vervang de klontjes als ze kletsnat zijn.
  • Als kaas te lang blijft liggen, kan er schimmel erop komen. Dit kan je voorkomen door een suikerklontje tussen de kaas en de verpakking te leggen.
  • Kaas raspen(grof) en door het gehakt mengen en dan braden erg lekker. Hiervoor zijn restanten prima geschikt.