Kaasplankje

De mooiste kaasplankjes: tips om kaas mooi te serveren

Kaasplank maken: welk plankje?

Een kaasplank oogt mooi en warm als het ook letterlijk wordt opgediend op een houten plankje. Sommige rustieke plankjes hebben nog een randje van boomschors, zo oogt het geheel extra charmant en natuurlijk. De typische ronde kaasplank die je in het midden van de tafel zet en kan ronddraaien blijft een handige oplossing, waarbij alle gasten tot bij de kazen kunnen reiken.

 

Een origineel alternatief zijn kaasplankjes gemaakt uit leisteen. Het is ook een authentiek materiaal en de grijze kleur van de steen contrasteert prachtig met de witte kazen. Bijkomend voordeel: je kan met een krijtje de naam van de kaas erbij schrijven.

 

Voor grote kaasplanken kan je ook een rieten mand gebruiken.

Kaasplankje samenstellen: welke kazen?

Stel je kaasplank samen met een gevarieerd aanbod aan kazen. Kies één kaas uit de verschillende kaasfamilies:

  • Harde kazen zoals beaufort, comté, tête de moine, l’étivaz, roccolo, abondance, tomme de Savoie, canestrato, cheddar, pecorino, maggengo, …
  • Blauwschimmelkazen: fourme d’Ambert, roquefort, Achelse blauwe, bleu d’Auvergne, bleu de chèvre, bleu nouille, gorgonzola, stilton, …
  • Witschimmelkazen: gratte paille, st. marcelin, camembert, chaource, Damse mokke, brie, chantereine, …
  • Geitenkazen: chabichou, tomette de Provence, valencay, clochette, chevrin, crottin, merlijn, st-maure, …
  • Schapenkazen: broccio corse, manchego, petit basque, folie bergerre, brin d’amour, torta di peghera, torta de oveja, …
  • Roodschimmelkazen: epoisse, langres, maroilles, malmédy, munster, herve, sable de wissant, moëllon, patachouffe, boulette d’Avesnes, vacherin mont d’or, …
  • Half harde kazen: la trappe aux noix, morbier, st. nectaire, quartirolo, keimentaler, adrahan, pas de rouge, moelleux du revard, petit livarot, …

Kaasschotel/Kaasplank maken: garnituur

Een kaasplank moet rijkelijk gegarneerd zijn. De typische garnituur bestaat uit een notenmix, druiven en rozijntjes. Een heel lekkere aanvulling hierop zijn verse kersen, vijgen, gedroogde dadels en abrikozen, een klein potje met confituur, chutney of verse compote.

 

Brood mag niet ontbreken op een kaasplank. Kies voor een mix van verschillende broodsoorten zoals minipistolets, vijgenbrood, notenbrood, ciambelonebrood, stukjes geroosterd brood en broodstengels. Ook krentenbrood smaakt heerlijk in combinatie met kazen!

 

Wil je jouw kaasplank in een ware feesttafel omtoveren, dan serveer je nog wat extra's zoals kerstomaatjes, olijven, canapés, droge worst en fijne sla met een dressing.